El campament dels Soldats


Dissabte passat vam pujar fins a les restes del Campament des de les cases de s’Alqueria Vella, era un matí tapat i boirós, ens havíen convocat a constituïr l’Associació d’amics del Campament dels Soldats. Amb alens espesos una paret derruida que conserva un blauet intens ens dona la bvenvinguda al lloc.

Paret oest de la zona de reclusió dels presos

Una vintena de persones vam acudir i segellarem el començ d’aquest projecte que vol rescatar de l’oblit un episodi penós de la represió Franquista, dins el procés de recuperació de la memòria històrica, i és que el campament és una de les poques restes materials que es conserven que permeten reconstruir la vida dels presos polítics republicans comdemnats a treballs forçats.

L'assemblea constituent de l'Associació d'amics del Campament dels Soldats

Les restes preníen vida a mesura que les paraules dels convocants explicaven els seus perquès, les fotografies de l’època aportades per Jaume Morey, que estudia a fons la repressió franquista a Artà, ens ajuden a imaginar la funció de cadascun dels edificis.

Barracons dels presos

En Pere Pep encara te son pare viu, un dels pocs supervivents dels que patiren la violència feixista en aquesta contrada i que en els moments més lúcids encara és capaç de rememorar. Me ve a la memòria una foto que li vaig fer a les noces de la seva neta, amb una fesomia que trespuava dignitat.

Grup de fundadors de l'Associació d'amics del Campament dels Soldats

Ens retratem tots junts, encaixem mans i correus electrònics i ens despedim. La baixada per dins el bosc al peus del puig del Corb ens revifa la gana i ens recorda que migdia s’acosta. La llum sota els pins és magnífica i incita a disparar la càmera.

Anuncis

Quant a laboratoridigital

Fotografia i paisatge
Aquesta entrada ha esta publicada en Arquitectura popular, etnologia, Memòria Històrica, muntanyes, Parc Natural de Llevant. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s